De Kroniek van Enkhuizen is een project dat is opgezet door TIF in samenwerking met de historische vereniging Oud Enkhuizen. Het project omvat een historische krant, interactieve website waar inwoners van Enkhuizen hun verhalen kunnen publiceren en een wandelroute met informatieve zuilen verspreid door de hele stad.

Het project omvat een historische krant, interactieve website waar inwoners van Enkhuizen hun eigen verhalen kunnen publiceren en een wandelroute met informatieve zuilen die verspreid staan over de hele stad. Voor deze zuilen en de krant is historisch beeldmateriaal bewerkt en ingekleurd. In dit filmpje kunt u bekijken hoe we dat doen.

Historische Kranten

De historische krant is een belangrijk onderdeel van de Kroniek van Enkhuizen. Het blaast leven in het verleden, en doet even denken dat deze ook echt uit de betreffende periode afkomstig is. Een nostalgische krant vol mooie geschiedenis van Enkhuizen.

Er zijn reeds 3 nostalgische kranten vol mooie geschiedenis van Enkhuizen in de periode 1870 tot 1939, 1940 tot 1950 en 1950 tot 1960.

Artikelen
De verhalen in de krant zijn geschreven door de initiatiefnemers van de stichting, Frans van Leeuwen (TIF) en Klaas Koeman (Oud Enkhuizen). De verhalen gaan over belangrijke gebeurtenissen uit oude tijden. Zoals de komst van de trein en de “gazfabriek”. Over het bestuur van de stad, en prominente bewoners. De visafslag en de commotie rond de haven en de vissers.

Verder de moderne tijd die eraan zat te komen, het gelijk zetten van de klokken en de eerste elektronische veilingklok van Nederland op de Oude Gracht. Door de vele inwoners van Enkhuizen die hun zolders zijn opgegaan konden al deze verhalen mooi geïllustreerd worden met oude foto’s, waarvan een gedeelte met de hand is ingekleurd.

Ouderwetse advertenties
De krant is ook voorzien van advertenties. Deze zijn opgemaakt in de oude stijl van de tijd en passen daardoor mooi in het geheel. Het enige verschil met de advertenties van vroeger is dat er toen nog geen websites bij vermeld stonden.

De wandelroute met infozuilen

In het midden van de Kroniek van Enkhuizen courant staat een wandelroute die door de stad loopt. Deze wandelroute leidt u langs de mooiste plekken van de stad en langs gebouwen en plaatsen die terug komen in artikelen in de krant. Ter ondersteuning van de wandelroute staan er informatiezuilen door de stad heen, met nummers die overeenkomen met de wandelkaart en bewegwijzering.

De informatiezuilen die zich langs de route vindt vormen een historisch document voor de stad Enkhuizen. Ze omvatten drie panelen, waarvan er twee voorzien zijn van een fotografische impressie van Enkhuizen tijdens de periode 1880 tot 1935, het oude beeldmateriaal is voor deze gelegenheid ingekleurd. Deze prenten bevatten ook grafische elementen van documenten en oude gravures. Op ieder derde paneel staat een muurkrant, waar oude verhalen en krantenknipsels verzameld zijn.

  Een website voor en van inwoners

  Deze website is een belangrijk onderdeel binnen het concept. Op de website wordt namelijk de geschiedenis geschreven door de inwoners van Enkhuizen zelf. De plaatselijke geschiedenis die door de mensen zelf is beleefd. Daarnaast is de grote hoeveelheid fotos en wat algemenere informatie samengebracht op een redactionele gedeelte.

  Een 15000 tellend foto- en videoarchief en geschiedenis van personen en monumenten staat apart onder De oude doos.

  Redactionele website
  Op het redactionele gedeelte van de website worden door de redactie verhalen en informatie geplaatst. Hier vindt u informatie over de stichting en de activiteiten van de Kroniek van Enkhuizen. Een fotoarchief en geschiedenis van personen en monumenten staat apart onder De oude doos. Verder verzamelt de redactie verhalen via interviews, die in artikelvorm op de website worden gepubliceerd.

  Lezers Schrijven (weblogs)
  Het andere deel van de website bestaat uit een blog. Hier kunnen mensen zich aanmelden en zelf meeschrijven op de website, of reageren op artikelen van anderen. Het leuke van deze blog is vooral dat de (oud)inwoners van Enkhuizen samen geschiedenis schrijven.

  DE HUB-FUNCTIE DIE DE OPDRACHTGEVERS VOOR OGEN STOND, MAAKT DE P+R OP DIT MOMENT NOG NIET VOLLEDIG WAAR.

  Foto- & Familiearchieven
  Regelmatig ontvangt de Kroniek van Enkhuizen beeldarchieven van (oud) inwoners van de stad. De beelden worden op hoge resolutie ingescand, gearchiveerd en tevens beschikbaar gesteld in het Beeldarchief op de website. De beelden worden voorzien van zoveel mogelijk informatie zoals titel, datum, fotograaf, locatie en omschrijving.

  Initiatiefnemers
  De Kroniek van Enkhuizen is een initiatief van Vereniging Oud Enkhuizen en TIF Creative Concepts in opdracht van de Gemeente Enkhuizen en de Provincie Noord-Holland.

  Gezamelijk hebben Vereniging Oud Enkhuizen en TIF Creative Concepts de Stichting Kroniek van Enkhuizen in het leven geroepen. Deze stichting staat geregistreerd bij de KvK onder nr 371.44.302.